Dag 43
Vikt: 7,8 kg
Frukost: -
Mellanmål:
Lunch: 2 päron, 1 banan, 1 äpple, 1 kopp te
Mellanmål: Grekisk sallad, lite mörk choklad
Kväll:
Motion: Promenad på 30 min
Idag blev jag så sugen på grekisk sallad, men den man kan köpa färdigblandad på ica är inte bara dyr (ca 50 kr) utan även full av en massa skit så jag bestämde mig för att göra en egen. Eftersom att man inte kan köpa varor i de proportioner man behöver så blev min sallad stor och räcker till minst 4 portioner. En kostnad på 100 kr för alla varor, vilket gör att jag fick två sallader extra på köpet! (men jag ångrar inköpet av den där röda paprikan!)
Det fanns även en bild, men bloggen krånglar så den får komma senare.
Tydligen hålls det SM i Mackor i Sverige och jag har hittat receptet på den vinnande mackan ;
Håll i dig Daniel, det är ÖL i brödet!!
Jennies vinnarmacka
Vinnaren heter "Guldmackan".
Ingredienser;
1 Norrlandsguldbröd
2 skivor norrländsk chévre
1 jämtländsk varmrökt rödingfilé
60 g hjortronsalsa
1 blad lollorossosallad
2 skivor tomat
2 skivor gurka
ärtskott och koriander till dekorering
Skär brödet, men inte helt. Lägg i skivorna av chévren och lägg på sallad. Lägg en rödingfilé på salladen. Toppa med hjortronsalsan. Lägg skivor med tomat och gurka över salsan. Dekorera med ärtskott och korianderblad.
Hjortronsalsa (till 1 macka)
50 g hjortron
7 g citronolja
10 g socker
1 msk torkade blåbär
1 korianderblad
ca 1/2 färsk röd chili
ca 1/2 färsk grön chili
Norrlandsguldbröd (ca 20 stycken)
1 l Norrlands guld alkoholfri öl
400 g fint rågmjöl
200 g Rustik
1,4 kg vetemjöl
230 g brun sirap
100 g vetelyx
160 g jäst
60 g salt
Gör så här:
Värm ölet till 37°C. Kör ihop alla ingredienser till en smidig deg. Låt ligga i 20 minuter. Väg brödet i 160 grams bitar. Rundriv och kavla ut runda kakor på ca 5 mm. Vik över halva, pensla med vatten och doppa i bagerisikt. Grädda i ugnen på 240°C i ungefär 10 minuter.
Du som undrar över det här med ekomat, om priserna och skilnnaden, så hittad ejag en liten fin artikel angående detta ;
Varför skiljer det i pris mellan ekomat och vanlig mat?
Viss produktion kräver en mycket större omställning för att bli ekologisk. Exempelvis är det oerhört mycket dyrare att ställa om grisar än mjölkkor.
Kan ekologiskt bli billigare ju fler som väljer det?
- Billigare ja, i och med storskaligheten. Men inte lika billigt. Produktionen är i grund och botten dyrare, det kommer man inte ifrån.

Jämförlistan | Vanlig vara | Ekovara | Prisskillnad |
1 l mjölk | 7,10 | 7,95 | 12% |
1 l apelsinjuice | 17,50 | 17,50 | 0% |
300 g bordssmör | 16,50 | 19,90 | 21% |
6-pack ägg | 13,50 | 16,70 | 24% |
1/2 kg kaffe | 29,90 | 31,50 | 5% |
2 kg mjöl | 11,50 | 14,50 | 26% |
1 kg spagetti | 13,90 | 21,80 | 57% |
400 g nötfärs | 30,90 | 34,50 | 12% |
1 kg gröna äpplen | 18,90 | 33,80 | 79% |
500 g tomater | 17,45 | 32,90 | 89% |
1 kg morötter | 9,90 | 12,90 | 30% |
2 kg potatis | 15,80 | 25,90 | 64% |
Totalt: | 202,85 | 269,85 | 33% |
mäh... det var ju alkoholfri öl :(
hej hopp godbit!
Hoppas det gick bra i söndags! (för det var då ni dansade va? =)hihi) Krääm!