Dag 43

Tydligen krånglar bloggen lite för 3 dar saknas och jag känner inte riktigt att jag ahr lust att skriva om dem, MEN jag ska däremot klämma in de recept som fanns med. Har hittat en del smått och gott på nätet, men eftersom jag är nästintill pank så får det bli nästa månad!

Vikt:               7,8 kg

Frukost:        -

Mellanmål:  
Lunch:           2 päron, 1 banan, 1 äpple, 1 kopp te
Mellanmål:   Grekisk sallad, lite mörk choklad

Kväll:            
Motion:          Promenad på 30 min


Idag blev jag så sugen på grekisk sallad, men den man kan köpa färdigblandad på ica är inte bara dyr (ca 50 kr) utan även full av en massa skit så jag bestämde mig för att göra en egen. Eftersom att man inte kan köpa varor i de proportioner man behöver så blev min sallad stor och räcker till minst 4 portioner. En kostnad på 100 kr för alla varor, vilket gör att jag fick två sallader extra på köpet! (men jag ångrar inköpet av den där röda paprikan!)

Det fanns även en bild, men bloggen krånglar så den får komma senare.

Tydligen hålls det SM i Mackor i Sverige och jag har hittat receptet på den vinnande mackan ;
Håll i dig Daniel, det är ÖL i brödet!!


Jennies vinnarmacka

Vinnaren heter "Guldmackan".

Ingredienser;


1 Norrlandsguldbröd

2 skivor norrländsk chévre

1 jämtländsk varmrökt rödingfilé

60 g hjortronsalsa

1 blad lollorossosallad

2 skivor tomat

2 skivor gurka

ärtskott och koriander till dekorering

Skär brödet, men inte helt. Lägg i skivorna av chévren och lägg på sallad. Lägg en rödingfilé på salladen. Toppa med hjortronsalsan. Lägg skivor med tomat och gurka över salsan. Dekorera med ärtskott och korianderblad.


Hjortronsalsa (till 1 macka)

50 g hjortron

7 g citronolja

10 g socker

1 msk torkade blåbär

1 korianderblad

ca 1/2 färsk röd chili

ca 1/2 färsk grön chili


Norrlandsguldbröd (ca 20 stycken)

1 l Norrlands guld alkoholfri öl

400 g fint rågmjöl

200 g Rustik

1,4 kg vetemjöl

230 g brun sirap

100 g vetelyx

160 g jäst

60 g salt

Gör så här:

Värm ölet till 37°C. Kör ihop alla ingredienser till en smidig deg. Låt ligga i 20 minuter. Väg brödet i 160 grams bitar. Rundriv och kavla ut runda kakor på ca 5 mm. Vik över halva, pensla med vatten och doppa i bagerisikt. Grädda i ugnen på 240°C i ungefär 10 minuter.


Du som undrar över det här med ekomat, om priserna och skilnnaden, så hittad ejag en liten fin
artikel angående detta ;

Varför skiljer det i pris mellan ekomat och vanlig mat?

Viss produktion kräver en mycket större omställning för att bli ekologisk. Exempelvis är det oerhört mycket dyrare att ställa om grisar än mjölkkor.

Kan ekologiskt bli billigare ju fler som väljer det?

- Billigare ja, i och med storskaligheten. Men inte lika billigt. Produktionen är i grund och botten dyrare, det kommer man inte ifrån.


 

Jämförlistan

Vanlig vara

Ekovara

Prisskillnad

1 l mjölk

7,10

7,95

12%

1 l apelsinjuice

17,50

17,50

0%

300 g bordssmör

16,50

19,90

21%

6-pack ägg

13,50

16,70

24%

1/2 kg kaffe

29,90

31,50

5%

2 kg mjöl

11,50

14,50

26%

1 kg spagetti

13,90

21,80

57%

400 g nötfärs

30,90

34,50

12%

1 kg gröna äpplen

18,90

33,80

79%

500 g tomater

17,45

32,90

89%

1 kg morötter

9,90

12,90

30%

2 kg potatis

15,80

25,90

64%

Totalt:

202,85

269,85

33%


Kommentarer
Postat av: daniel

mäh... det var ju alkoholfri öl :(

Postat av: Mel

hej hopp godbit!

Hoppas det gick bra i söndags! (för det var då ni dansade va? =)hihi) Krääm!

2008-05-22 @ 22:21:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback